Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Fokus jednostavnog dizajna ambalaže je prepoznatljivost robne marke, proizvoda i vrijednosti koje proizvod prenosi potrošaču na pojednostavljen način jer kupac proizvod ne bira zbog ambalaže, već zbog toga što očekuje da proizvod ima određene karakteristike zbog kojih je proizvod i odabrao.

Svaka kompanija bi trebala moći svoju robnu marku sažeti u nekoliko riječi. Tu se često radi o jednoj ili dvije ključne prednosti proizvoda. Fokus, jasnoća i kratkoća su najvažniji.

Istraživanja pokazuju da potrošači prilikom kupovine ne biraju proizvod prema njihovom izgledu.

Police trgovina pune su šarenih i raznolikih robnih marki. U tom smislu, ambalaža na koju je nabacano sve i svašta sigurno neće potaknuti potrošača na kupnju.

U vremenu složenih poruka, jasan brand se ističe od ostalih svojom jednostavnošću naglašavajući osnovnu ideju branda. Neki od primjera iz prakse su: Google, Aplle, McDonald’s, Ikea. Svi su oni usavršili jednostavno i učinkovito komuniciranje s potrošačima pomoću jednostavnih poruka na ambalaži.

No nije sve tak jednostavno, za sažimanje robnih marki na osnovnu ideju potrebno je mnogo znanja i truda. Marketinški stručnjaci često misle da je najbolje priopćiti potrošačima što više informacija o proizvodu, no to nije uvijek tako. Ipak, prije pročišćavanja postojećeg dizajna svojih proizvoda, potrošači bi morali promisliti koje aspekte robne marke potrošači najviše cijene.

Ključ uspjeha leži u uklanjanju elemenata koji nisu nužni uz zadržavanje postojećih elemenata na kojima je izgrađena prepoznatljivost robne marke. Ako ambalaža ne probudi pažnju kod ciljane potrošačke skupine, bez obzira koliko je dizajn estetski savršen, dizajn ambalaže je promašen.

S obzirom na navedeno, glavni zadatak proizvođača je na jednostavan način prenijeti poruku potrošačima: „Ovdje je rješenje vašeg problema ili potrebe“ Drugim riječima, proizvođači trebaju pronaći način kako učinkovito i što jednostavnije prenijeti vrijednosti proizvoda za kojima potrošači tragaju.

Autor fotografije: Karla Črep

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Tehnika selektivne boje

Tehnika koja se nastavlja na crno-bijelu tehniku, većina fotografije je crno bijela, a neki dijelovi su ostavljeni u boji kako bi se dodatno naglasio objekt i kako bi se stavio

Kontaktirajte nas