Tradicionalne tehnike

Tradicionalne tehnike ilustriranja koristile su različite materijale; papir, drvo, platno za podloge dok bi otisak najčešće nastajao bojom, olovkom ili ugljenom.

Neke od tradicionalnih tehnika ilustriranja su: ksilografija, litografija, olovkom, ugljenom, vodenim bojama, kolaž, akril, tuš. Svaka od ovih tehnika ima svoje prednosti te specifičnu namjenu.

Ilustracije nastale ksilografijom imaju grublje rubove te daju privid teksture jer se otisak dobiva pomoću boje otisnute na gravirani komad drveta. Kontrasti između praznog prostora i boje su vrlo izraženi i jasni. Ksilografija je postala popularna pojavom prvih tiskarskih strojeva jer je omogućila masovnu reprodukciju. Danas joj je primjena smanjena ali i dalje postoje ilustratori koji se koriste ovom tehnikom upravo zbog njenih tehničkih specifičnosti.

Litografija, za razliku od drveta u ksilografiji, koristi litografski kamen. Ova tehnika je danas vrlo zastupljena u masovnom tisku knjiga u časopisa.

Jedna od najpopularnijih tradicionalnih tehnika je olovka. Olovka je vrlo zahvalan alat jer omogućava ilustratoru široki spektar linija, od oštrih i preciznih do blagih i mekanih koji se koriste za sjene ili prijelaze. Olovka također može služiti i kao alat za početne skice koje se kasnije razvijaju nekom drugom tehnikom.

Tehnika slična olovci je ugljen. Iako imaju gotovo pa ista svojstva, ugljen je dosta grublji materijal te ilustracije nastale ovom tehnikom izgledaju nedovršeno. Ponekad ilustrator koriste dodatne materijale kao što su tkanine ili prsti kako bi razmazao otisak te stvorio iluziju teksture raznih materijala ili sjene. Ova tehnika također može koristiti kao skica kasnijih ilustracija.

Vodene boje i akril su također popularne među ilustratorima zbog svoje karakteristike koja im omogućava nanošenje na više vrsti podloga. Relativno su lake za korištenje i brzo se svladavaju osnove ilustriranja. S obzirom na to da se miješaju vodom, daju vrlo blage prijelaze među tonovima ali i prozirnost boja. Koriste se u dječjim slikovnicama ili knjigama.

Kolaž kao tehnika ilustracije koja, iako je dvodimenzionalna, zbog svoje specifičnosti lijepljenja raznih slojeva materijala daje i dojam dubine i stvarnih sjena. Kolaž ne mora nužno sadržavati samo jednu vrstu materijala, upravo suprotno, ilustratori, dodavanjem različitih vrsta materijala, stvaraju dinamičnije i zanimljivije ilustracije. Pa se tako osim papira mogu koristiti, tkanine, karton, folije kao i ostali materijali.

Posljednja tehnika među navedenima je tuš. Vrlo popularna u današnje vrijeme, na neki je način kombinacija pojedinih tehnika, tj. koristi elemente tih tehnika i stvara svoje posebnosti. Radi se o jeftinoj tehnici. Tušom se stvara jaki kontrast između pozadine i otiska. Ilustratoru omogućuje slobodu kretanja i stvaranja. Gradijacija tonova se može postići na više načina, linijama, točkama ili pak pažljivim kombiniranjem boje i korištenjem kista.

Autor fotografije: Karla Črep

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas