Etiketa povećava vrijednost brenda

Etiketa je naljepnica na kojoj je označena vrsta, količina, cijena, podrijetlo robe i druge informacije o proizvodu koje su bitne kupcu. Dizajnirana je na način da pojačava kupčev doživljaj ambalaže proizvoda i stvori jači dojam na polici trgovine. Etiketa je interaktivni medij povezivanja proizvoda i potrošača.

Za etikete se može reći da su pouzdan partner vlasnicima brendova u osvajanju kupaca.

Sadržaj etikete postaje sve više u središtu zanimanja kako se zahtjevi vlasnika brenda i trgovaca povećavaju s obzirom na zahtjeve o sigurnosti hrane i dodatne informacije za kupce.

U 19. stoljeću, nastanak papirnate vrećice stvorio je potrebu za identifikacijom sadržaja pomoću neke vrste oznake. To je kupcima bilo od velike pomoći, a označavanje proizvoda proširilo je svoju ulogu u ambalaži.

Označavanje ovisi ne samo o zakonskim zahtjevima već i potrebom za promocijom određenog brenda. Danas samoljepljive etikete doprinose vrijednosti ambalaže proizvoda na različite načine. Služe kao izvor informacija o sadržaju i kao lokacija za bar kodove i ostale identifikacijske oznake te kao promocija i dekoracija.

Etikete se najviše koriste u prehrani, na napitcima, proizvodima za osobnu higijenu te u farmaceutskoj industriji.

Etikete u farmaceutskoj industriji se razlikuju od komercijalnih proizvoda, s obzirom da većina farmaceutskih proizvoda uključuje natpise na Brailleovom pismu, dok je kod komercijalnih proizvođača odgovornost na njima. Za slabovidne osobe ključno je dizajnirati etikete kojima se osigurava maksimalna čitljivost. Stoga se dizajnerima preporuča: korištenje jake pozadinske boje i kontrasnih slova, korištenje prikladnog stila, tiskanje na ravnoj površini, izbjegavanje podcrtavanja, korištenje velikih i malih slova.

Prilikom korištenja etiketa proizvođači moraju biti vrlo oprezni kako ne bi putem etiketa poslali pogrešnu poruku potrošačima, odnosno obećali im ono što proizvod ne može ispuniti. Stoga je bitno koristiti etiketu koja ne pretjeruje, odnosno koja prikazuje brend na optimalan način.

Autor fotografije: Antonio Ošap

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas