Dizajn 

Riječ ”Dizajn“ dolazi od engleske riječi Design što znači crtež ili skica, odnosno neka ideja izražena crtežom.

Dizajn se definira kao umjetničko oblikovanje predmeta za upotrebu. Dizajn je prisutan svuda oko nas, a da često nismo ni svjesni. U svakodnevnom životu ova riječ se koristi za mnoga polja i njezino značenje obično označava krajnji ishod provođenje nekog plana. U običnoj primjeni riječ dizajn obuhvaća sve industrijske predmete masovne proizvodnje i maloserijske proizvode (namještaj, odjeću, grafički izgled stranica magazina, izgled korisničkog zaslona na računalu).

Dizajn je pojam kojim se obuhvaća širok raspon teorijskih i kritičkih pristupa kao i praktičkih djelatnosti u oblikovanju sveukupne predmetne okoline.

Dizajn se bavi oblikovanjem upotrebnih predmeta. Nastaje pojavom industrijske revolucije, nakon koje se serijski, u velikim količinama i automatizirano proizvodi roba za nepoznatog potrošača. Dizajnom se zapravo nastoji unaprijed predvidjeti “ukus”  potrošača i umjetno se stvara “moda” putem reklama i marketinga kako bi vjerojatnost za zadovoljavanjem ciljane skupine bila što veća. Modom se stvaraju zajednički ukusi koji pojednostavljuju proizvodnju.

Dizajnom je potrebno stvoriti predmet koji će se razlikovati od uobičajenih stereotipa, ali ne u pogledu kvalitete (proizvodnja ne smije biti preskupa) i uporabe proizvoda. (previše ukrasa moglo bi ometati namjenu proizvoda).

Dizajn dijelimo na grafički (naljepnice, logotipi, plakati…), industrijski (strojevi, automobili, kućni aparati…) i tekstilni (materijali i krojevi).

Autor: Marija Arki

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas