Izrada digitalne ilustracije

Digitalna ilustracija spada u moderne vrste ilustracija. Može nastati na dva načina. Prvi, ilustracija nastaje u programu za crtanje od svog početka do finalizacije. Drugi je pak kombinacija postojeće skenirane ilustracije koja se editira u nekom od programa. Princip crtanja ovisi od ilustratora do ilustratora, neki koriste grafičke tablete i olovke kako bi vjernije dočarali pokret olovke ili kista, dok drugi koriste isključivo miš.

Postoje vektorske i rasterske ilustracije. Rasterske ilustracije su zapravo skup piksela koji tvore sliku na ekranu. Vektorske ilustracije obliku daju matematičke funkcije.

Rasterske ilustracije daju autoru ilustracije veću kontrolu nad bojama i prijelazima između elemenata dok vektorske svoje nedostatke u manipuliranju bojama nadoknađuju u očuvanju oblika i rubova zbog oblika temeljenih na matematičkim funkcijama.

Ovisno o potrebama i afinitetu autora bira se program u kojem će se ista napraviti. U slučaju rasterske najčešći izbor je Adobe Photoshop, Affinity Photo, Krita i slični, dok kod vektorskih ilustracija najčešće se koristi neki od vektorskih programa poput Adobe Illustratora, Affinity Designera, Corel Drawa ili Inscapea.

Autor: Domagoj Jurišak

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas