Važnost fotografije u digitalnom marketingu

Živimo u dobu u kojemu većinu informacija primamo vizualnim putem: okruženi smo pokretnim slikama s malih ekrana, jumbo plakatima, letcima, fotografijama i videima.

Iz tog je razloga vizualna informacija (drugim riječima: fotografija) ključna i u marketingu.

Fotografija pruža mogućnosti izražavanja stanja, doživljaja, osjećaja, proizvod ili uslugu. Pruža promatraču jedinstvenu mogućnost doživljaja.

Informacije koje su prikazane u reklamama i drugim medijskim sadržajima nisu odgovori na potrebe koje ima današnji potrošač, već su to ponude koje sugeriraju potrošaču da bi trebao početi osjećati želju za ponuđenim. Upravo je to razlog zbog kojeg je fotografija neizostavan element prilikom korištenja vizualnih medija kod oglašavanja.

U marketingu, fotografijom se nastoji pobuditi željeni osjećaj kod promatrača/kupca/potrošača. Fotografija priča priču o proizvodu ili usluzi. Razlog privlačenja pažnje kod kupca može biti različitost, jake boje, detalji, jednostavnost, ovisi naravno o proizvodu koji se oglašava ili usluzi. Izoliranjem objekta prilikom fotografiranja stavlja se naglasak na taj objekt, on postaje uočljiviji i lakše zaokuplja pažnju promatrača.

Nakon što je pažnja privučena, stvara se interes za sam proizvod ili uslugu te želja za posjedovanjem i u konačnici kreće akcija, odnosno kupac se odlučuje za kupnju.

Najčešći razlozi upotrebe fotografije u oglasima:

• fotografija privlači pažnju, prva se uočava, a vizualne informacije se lakše pamte

• pospješuje neverbalnu komunikaciju i razumijevanje proizvoda/usluge

• brz i lak prijenos informacija

• povećava uključenost korisnika, dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža

• manipulacija ljudima/potencijalnim kupcima, utjecaj na emocije

• kvalitetne, profesionalne fotografije stvaraju bolji dojam o poduzeću i povećavaju prodaju

• mogućnost brendiranja uz pomoć fotografije, promovira brand.

U masi konkurentskih sadržaja, kupci će zapaziti onaj sadržaj (fotografiju) koji je najzanimljiviji, koji se po nečemu ističe od drugih. Zanimljivo je to da je potrošačima draže vidjeti stvarnu fotografiju zaposlenika, proizvoda, ureda, a ne profesionalnu fotografiju koju su već imali prilike vidjeti na drugim mjestima.

Autor fotografije: Željko Matulić

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas