Panorama

Panorama je širok vidik, odnosno nesmetani pogled na cijelu okolicu. Drugim riječima, sve ono što vidimo oko sebe je panorama.

Panorama označava spajanje više fotografija u jednu kako bi se dobila jedna dugačka vertikalna ili horizontalna fotografija. Dakle, kamera prvo snima više fotografija predmeta u vidnom polju, a zatim ih lijepi u jednu fotografiju.

Vrste panoramskih fotografija:

Horizontalna panorama –  fotoaparat se postavlja horizontalno. Koriste se za fotografiranje krajolika, gradskih trgova i sl., jer dočaravaju širinu i prostranost nekog prostora. Objekt koji fotografiramo bi na svim fotografijama trebao biti jednako udaljen da bi rezultat bio ispravan.

Vertikalne panorame – fotografiraju se fotoaparatom okrenutim vertikalno i prikladne su za fotografiranje visokih objekata jer dočaravaju visinu.

Preporuča se da se fotografije preklapaju od 30% do 50% kako bi program lakše uočio preklapanje. Motivi su u pravilu pejzažne fotografije, gdje se dojam scene pojačava uporabom panorama tehnike Prilikom fotografiranja bitno je da je motiv statičan, kako bi se fotografije lakše spojile u jednu.

Tehnika je postala popularna razvojem računalnih programa koji mogu automatski prepoznati preklapanje fotografija i spojiti ih u jednu.

Jeste li znali?

Istraživači iz NASA-e objavili su prvu panoramu Marsa. Omogućit će znanstvenicima detaljno proučavanje površine planeta. Fotografija se sastoji od 142 pojedinačne slike snimljene Perseveranceovim sustavom kamere Mastcam-Z.

Autor fotografije: Željko Matulic

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas