Crno-bijela tehnika

Crno-bijela fotografija je oduvijek imala poseban status u svijetu fotografije. U začecima fotografije  postojala je samo crno bijela fotografija, a zadržala se i ostala popularna čak i nakon pojave fotografije u boji.

Ipak većina umjetničkih fotografa i dalje inzistira na crnim, bijelim i sivim tonovima i vraćanju osnovi forme.

Ljudske oči vide svijet u boji, zato je komplicirano fotografirati u crno-bijeloj tehnici. Naše oči bi trebale raspoznavati tonove sive kako bi se uspješno snimila crno-bijela fotografija.

Stvaranje crno-bijele fotografije nije zahtjevan proces, i najlakši je od svih tehnika. U klasičnoj fotografiji je potreban crno-bijeli film, a u digitalnoj se koriste ugrađeni filteri u fotoaparatu, ili se fotografija obrađuje u računalnom programu.

Tema svake fotografije ima mogućnost postati crno-bijela fotografija, no neki motivi su zahvalniji od drugih. Crno-bijela tehnika se može koristiti u kreiranju određene atmosfere na fotografiji. Primjer toga je maglovita atmosfera koja prirodno donosi crno bijeli dojam radi prigušenih boja.

Crno-bijela tehnika skida vizualne elemente s fotografije time ju čineći jednostavnijom ali i kompozicijski zahtjevnijom.

U portretnoj fotografiji, koristi se crno-bijela tehnika kako bi se fokus u potpunosti stavio na lice osobe, koje je time izloženije i osobnije.

U pejzažnoj fotografiji se koristi kako bi se fokus maknuo sa boja i stavio na kompoziciju koja tada postaje najvažniji element fotografije. Još jedan popularan smjer crnobijele tehnike su jaki kontrasti.

Autor fotografije: Vladimir Mesarić

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas