Portretna fotografija

Od samih početaka fotografije, portret se smatra najzahtjevnijim, ali i najprivlačnijim fotografskim motivom. Danas se može reći kako je portret fotografski stil na kojem se najbolje prepoznaju pravi fotografi umjetnici.

Portret dolazi od latinske riječi „pro trahere“ što znači voditi naprijed – u smislu „prodiranja“ u karakter osobe.

Portretna fotografija se odnosi na fotografiju osobe, često je glavnina portretne fotografije lice osobe i nastoji se prenijeti osobnost osobe kroz ekspresiju lica. Osim samog lica, bitna je i poza osobe, često i odjeća i dodaci koje osoba nosi.

Jedan od najvažnijih faktora portretne fotografije je osvjetljenje, a fotografi često koriste i trikove poput fokusa na oči osobe, čime se dobiva na osobnosti fotografije.

Portret u fotografiji i likovnoj umjetnosti je prikaz određene osobe s njezinim fizičkim obilježjima i psihičkim izrazom. Portret može prikazati samo lice ili glavu, poprsje, lik do koljena ili cijelu figuru.

Kod portreta pozadina bi trebala biti jednostavna i izvan fokusa odnosno neoštra. Nije jednostavno odabrati pravi trenutak za „okidanje“ fotografije ljudskog lica, jer ono se mijenja bez prestanka (okretanje glave, podizanje i spuštanje obrva, treptanje, pokreti usta, itd.).

Popularnost portretne fotografije leži u njenoj sposobnosti da uspješno prikaže kako je netko izgledao u određenom trenutku i situaciji – u svojoj okolini ili u specijalnim prilikama, na obiteljskim druženjima, službenim izletima, vjenčanjima, rođendanima.

Autor fotografije: Alenka Novak

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas