Vrste fotografije

Fotografija kao vrsta umjetnosti predstavlja jako široko područje pa je u nekim slučajevima gotovo nemoguće ili jako teško razvrstati neku fotografiju po vrsti.

Kao primjer može poslužiti dokumentarna fotografija u koju spada veliki broj podvrsta.

Tako npr. u dokumentarnu fotografiju možemo svrstati novinarsku, ratnu, socijalnu, sportsku, turističku, ali i fotografije sa vjenčanja, proslava, raznih manifestacija, događaja i sl. jer im je svima zajedničko to što predstavljaju zabilježeni trenutak otet od zaborava.

U nastavku su prikazane najčešće vrste fotografije:

Umjetnička fotografija

Izum fotografije potisnuo je slikarstvo kojim se služilo kako bi se kopirala ili umjetnički interpretirala stvarnost. Na taj način portreti i povijesni događaji se više nisu slikali, te možemo reći da je izum fotografije pridonio razvoju modernizma.

S obzirom da fotografija može precizno prikazati stvarnost i zabilježiti raspoloženje, odnosno emociju, njezin djelokrug rada postupno je postao sasvim različit od slikarstva. Time je fotografija u potpunosti preuzela crtanje/slikarstvo. To je označilo kraj povijesnog slikarstva koje je bilježilo važne političke događaje u prošlosti.

Oslobođena od likovne umjetnosti, fotografija se mogla posvetiti dokumentiranju i izvještavanju.

Turistička fotografija – često se koristi kao medij u turizmu

Cilj takve fotografije je probuditi pozitivan osjećaj te potaknuti promatrača na prepuštanje trenutku. Fotografija koja priča tisuću riječi. Fotografija nije samo slika, ona budi emocije i doživljaje u promatraču.

Primjer kako samo jedna fotografija može biti okidač i konkurentna prednost na tržištu. Naravno, iza takve fotografije mora postojati infrastruktura i priča koja mora biti vjerodostojna. Ako želimo u turističkoj destinaciji dovući recimo ljubitelje kave, te time upotpuniti svoju destinaciju onda moramo imati sljedeće: kafiće koji pripremaju vrhunsku kavu, ne samo komercijalne kave, nego kave o kojem procesu brinu od samoga početka do samog kraja, pržionicu kave, edukaciju kako skuhati odličnu kavu, coffe umjetnost, festival kave, možda i fora kip kave na posebnoj lokaciji, umjetnost crtanja kavom i slično.

Amaterska fotografija

Amaterska fotografija nastaje od onih koji žive za fotografiju, istražuju se, ali ne žive od nje. Stvaraju je zaljubljenici u fotografiju i to najčešće kamerom mobilnog telefona.

Autor fotografije: Dolores Maškarić Jeličić

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas