Biti ili ne biti profesionalni fotograf – pitanje je sad

Mnogi ljudi vjeruju da je život uspješnog fotografa ispunjen samo snimanjem zanimljivih događaja i prenošenjem kreativnih ideja.

No, profesionalni fotografi moraju biti spremni i na:

  • Veliku količinu rutine – monotoni rad na obradi često iste vrste fotografija oduzima ogromni dio vremena u radu fotografa
  • Visoke troškove opreme – visokokvalitetne slike ne mogu se napraviti bez  odgovarajuće opreme. Profesionalnom fotografu nije dovoljna jedna kamera –  potrebni su objektivi različitih karakteristika, bljeskalice, itd.
  • Konkurenciju – danas gotovo svi žele imati visokokvalitetne fotografije što dovodi do pojave velikog broja fotografa za svaki ukus i proračun. Stoga fotografi trebaju nešto čime će se izdvojiti iz gomile što danas postaje sve teže.
  • Nedostatak socijalnih jamstava – ako osoba radi za sebe, u slučaju bolesti nitko mu neće platiti bolovanje ili odsustvo. Nepovoljan položaj s obzirom da neprestano trebaju voditi računa
  • Radno vrijeme – koje se razlikuje od standardnog i općeprihvaćenog radnog vremena. Fotografi najčešće rade vikendom.

Fotograf neprestano komunicira s ljudima, stoga bi osim profesionalnih vještina trebao imati i niz osobnih kvaliteta:

  • Fantaziju – maštu.  Fotograf je vrsta umjetnika, što znači da mu je potrebna kreativnost i bogata mašta da bi stvorio jedinstvene i fascinantne ideje utjelovljene na slikama, koje će mu pomoći da se istakne u konkurentnom okruženju i privuče kupce.
  • Odgovornost – klijenti žele ozbiljnog i preciznog profesionalca kojem se može vjerovati, jer nitko ne želi iznenada ostati na dugo očekivanom vjenčanju bez fotografa, jer je, primjerice, fotograf popio noć prije i prespavao.
  • Poznavanje psihologije – pri radu s modelima važno je moći naći pristup ljudima, usmjeriti ih prema sebi, pokazati fotografije njihove osobnosti uz pomoć fotografije.
  • Komunikacijske vještine – fotografi puno komuniciraju s ljudima stoga su mu potrebne diplomatske vještine i osjećaj takta.
  • Brza reakcija – biti fotograf znači vidjeti ljepotu u svakodnevnim stvarima i moći je pokazati drugima uz pomoć slike. Osmijesi su prolazni i svaki je trenutak jedinstven, stoga fotograf mora biti u svakom trenutku svjestan trenutka i biti spreman brzo uhvatiti emociju. 

Autor fotografije: Matej Turbić

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas