Kako nastaje filmska fotografija

Leća s prednje strane fotografa usmjerava sliku predmeta na film u unutrašnjosti fotoaparata. Kroz tražilo možemo vidjeti sliku koju će fotoaparat snimiti. Pritiskom na gumb, u fotoaparat ulazi svjetlost i na filmu nastaje slika.

Svjetlosne zrake što dolaze od predmeta ispred kamere se prolaskom kroz leću lome i na filmu projiciraju sliku tog predmeta. Na filmu nastaje obrnuta slika, ali se prilikom razvijanja ispravlja. Kad pritisnemo dugme na fotoaparatu, zaslon se na djelić sekunde otvara i izlaže film svjetlosti. To se odvija tako brzo da predmeti u pokretu izgledaju kao da miruju.

Jeste li znali da ljudsko oko radi kao fotografski aparat?

Kada promatrate oko sebe, vaše oko “fotografira” slike što ih vidite. Leća u oku djeluje baš kao i leća u fotografskom aparatu. Mrežnica oka se ponaša kao i film u fotografskom aparatu.

Svjetlost oka djeluje na osjetljivu površinu mrežnice. U fotografskom aparatu svjetlost djeluje na posebno pripremljenu osjetljivu površinu filma. Kad svjetlost ne bi imala takvo djelovanje na određene kemijski pripremljene tvari, fotografija ne bi bila moguća.

Kakvo je to djelovanje?

Pod utjecajem svjetlosti nitrat srebra pocrni. Većina postupaka u fotografiji ovisi o tom djelovanju. Prvi problem je usredotočiti svjetlost na osjetljivi materijal filma. To se postiže pomoću leće fotografskog aparata, koja skuplja i prelama svjetlost kako bi se stvorila slika. Leća je zapravo “svjetlosni lijevak”, kroz koji se svjetlost usmjerava na film.

Prilikom brzog otvaranja i zatvaranja otvora na fotografskom aparatu, svjetlost prođe i padne na film. Kad se to dogodi, na filmu nastaje kemijska reakcija. Naime, određena fina zrnca bromida srebra se mijenjaju. Kad se takav film izvadi iz fotografskog aparata i izloži različitim tekućinama, spomenuta zrnca, na koja je djelovala svjetlost, postaju tamna mjesta na filmu.

Što je svjetlost bila jača, na filmu će se pojaviti tamnije mrlje. Taj se film naziva “negativ” jer na suprotan način odražava sliku. Tamni dijelovi scene što ste je fotografirali izgledaju svijetli, a svijetli dijelovi izgledaju tamni, odnosno crni.

Kada je negativ gotov, potrebno je izraditi “pozitivni” otisak. Drugim riječima, negativ se stavi nasuprot specijalnog papira za kopiranje, na koji također djeluje svjetlost. Takav papir se izlaže jakoj svjetlosti kroz negativ. Pri tomu tamna mjesta na negativu propuštaju manje svjetlosti kroz papir za kopiranje, pa tako ti dijelovi izgledaju svijetli. Na taj način ponovno dolazimo do pravog izgleda predmeta što smo ga fotografirali.

Autor fotografije: Matej Turbić

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas