Fotografija i fotograf

Riječ fotografija izvedena je iz riječi grčkog podrijetla: phos (svjetlost) i grafis (pisanje), što znači pisati ili crtati svjetlošću.

U literaturi možemo pronaći različite definicije pojma fotografije:

Fotografija je način bilježenja događaja, stvari, likovnih elemenata te svijeta oko nas uz pomoć leće i svjetlosti.

Fotografija je vizualna umjetnost gdje fotograf (autor umjetničkog djela) uz pomoć svoga znanja te foto-kamere vizualno bilježi svijet oko sebe te ga prezentira javnosti.

Fotografija je neka vrsta umjetnosti u kojoj se kreativni proces sastoji u sposobnosti pronalaženja zanimljivog sastava i trenutka slike.

Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog slikovnog zapisa na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost.

Fotografija je slikarsko djelo izrađeno kao puka reprodukcija onoga što oko vidi.

Da bi nastala fotografija potreban je fotograf.

Fotograf je profesionalna osoba koja fotografiji daje umjetničku vrijednost odabirom predmeta i upravljanjem osvjetljenjem, kadriranjem, kutom, rasporedom predmeta i ostalim izražajnim elementima tipičnim za fotografiju.

Pojednostavljeno rečeno fotograf je osoba koja  “zaustavlja” pokrete i pretvara ih u fotografiju.

Fotograf stvara i pokušava svojim fotografijama nešto reći, prenijeti poruku ljudima oko sebe.

Fotografijom se možemo baviti amaterski ili profesionalno.

Ako smo amateri to znači da fotografiju jednostavno volimo, želimo ju istražiti i da nas fotografija zanima jednostavno jer je fotografija. Amo na latinskom jeziku znači „voljeti“.

Ako smo profesionalci znači da od fotografije živimo, tj. da od nje zarađujemo za život.

Profesionalci su umjetnici koji prodaju svoje fotografije, foto-reporteri koji rade za novine i agencije, fotografi koji u stopu prate poznate osobe i snimaju ih, ali i  oni koji fotografiraju različite prigode (krstitke, vjenčanja).

Autor slike: Alenka Novak

Podijeli:

Zadnje vijesti

Ambalaža kao dodana vrijednost

Ambalaža se definira kao zaštitni omotač u koji se pakira neki proizvod kako bi se smanjila oštećenja tijekom procesa isporuke proizvoda. Nakon što je izvršena isporuka, potrošač obično odbacuje ambalažu

Ogoljeni dizajn

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za pojednostavljivanjem ambalaže proizvoda, budući da potrošači sve više cijene proizvode koje im nude prednosti prikazane na jasan i lako vidljiv način.

Svrhoviti dizajn

Uspješan dizajn mora imati svrhu. Mora imati jasne strateške ciljeve kako ne bi završio u jednoj od krajnosti, estetski savršenoj, ali marketinški neučinkovitoj ambalaži ili generičkim igranjem na sigurno i

Stilovi ilustracija

Postoje mnogi stilovi ilustracija, oni mogu ovisiti o klijentu, efektu koji se želi postići, ilustratorovoj mašti. Stilovi se vrlo često dodiruju ili preklapaju do određene granice. Ovo su samo neki

Kontaktirajte nas